ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΞΕΙΔΩΣΗ; 

Η οξείδωση, δηλαδή το μαύρισμα, δημιουργείται όταν το ασήμι έρχεται σε επαφή με το διοξειδίου του θείου που υπάρχει στον ατμοσφαιρικό αέρα. Τα αντικείμενα σε σπίτια καπνιστών οξειδώνονται ταχύτερα καθώς ο καπνός του τσιγάρου περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του θείου από τον αέρα γύρω μας. Αλλά και το καυσαέριο από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων προκαλούν αυτήν την χημική αντίδραση στα ασημένια αντικείμενα. Επίσης γρηγορότερα οξειδώνονται τα αντικείμενα που δεν χρησιμοποιούνται συχνά.

 ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Αν κατά τακτά διαστήματα σκουπίζουμε τρίβοντας ελαφρά τα ασημένια μας είδη με ένα βαμβακερό πανί, π.χ. κάθε φορά που ξεσκονίζουμε, θα αποφύγουμε το μαύρισμά τους.

 Αυτά που θέλετε να τα φυλάξετε καλό θα ήταν να τα τυλίξετε καλά σε βαμβακερά πανιά,  παρά να τα ντύσετε με την μεμβράνη που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα.

Μετά τον καθαρισμό και το γυάλισμα τους,  σε ένα μαλακό πανί βάλτε 2-3 σταγόνες ελαιόλαδο και τρίψτε με αυτό τα ασημικά σας. Θα γυαλίσουν τα αντικείμενα και θα δημιουργηθεί ένα προστατευτικό φίλτρο γύρω από αυτό που θα κρατά μακριά τον ατμοσφαιρικό αέρα κι επομένως την οξείδωση.

 

 

 • makrya-apo-asimeniaΜην τα πλένετε σε πλυντήριο πιάτων γιατί όσο το απορρυπαντικό τόσο και τα γυαλιστικά ή τα άλατα είναι διαβρωτικά για το ασήμι.
 • Αποφύγετε να βάζετε κρέμες, αρώματα, κολόνιες ή make-up ενώ φοράτε τα ασημένια κοσμήματα σας.
 • Μην φοράτε τα ασημένια σας κοσμήματα όταν μπαίνετε σε πισίνα για να μην έρθουν σε επαφή με το χλώριο.
 • Μην μπαίνετε σε ιαματικά λουτρά με τα κοσμήματα σας γιατί αυτά είναι πλούσιες πηγές σε θειάφι.
 • Όταν χρησιμοποιείτε χημικά καθαριστικά για το σπίτι οι αναθυμιάσεις μπορούν να βλάψουν τα κοσμήματα που φοράτε.
 • Στον κήπο όταν λιπαίνετε ή φυτεύετε μη φοράτε τα κοσμήματά σας.
 • Φυλάτε τα ασημικά σας σε περιβάλλον χωρίς υγρασία. Ιδανικά μπορείτε να τοποθετήσετε μαζί τους μια παστίλια ενεργού άνθρακα (πωλείται σε φαρμακεία) ή ένα κομμάτι κιμωλίας που θα σταματήσουν το μαύρισμα τους.
 • Φυλάξτε τα ασημικά από ουσίες που ευνοούν την οξείδωση όπως λάτεξ, μαγιονέζα, αυγά, μουστάρδα, χημικές μπογιές, καουτσούκ, ανοξείδωτο ατσάλι, κρεμμύδι, αυγά  και μάλλινα υφάσματα.

  

 

ΓΥΑΛΙΣΜΑ ΤΩΝ ΜΑΥΡΙΣΜΕΝΩΝ ΑΣΗΜΙΚΩΝ

 •  Επαγγελματική αποκατάσταση από ειδικό τεχνίτη.

Είναι ο πιο καλός τρόπος αλλά θα κοστίσει  ενώ υπάρχουν αρκετά πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όχι ιδιαίτερα δαπανηρά ή ακόμα και ανέξοδα.

 •    Ειδικά προϊόντα.

 Στην αγορά, ακόμα και στο supermarket, υπάρχουν προϊόντα στιλβωτικά ειδικά για ασήμι, άλλα φθηνά και άλλα ακριβότερα που έχει να κάνει κυρίως με τον τρόπο και την ευκολία της εφαρμογής τους. Αν όμως μιλάμε για πολλά ή πολύ μεγάλα αντικείμενα θα είναι αρκετά τα χρήματα που θα πρέπει να διαθέσετε για αυτά.
   

 • Με ό, τι έχουμε στο σπίτι και είναι αρκετά.

Μπάνιο με σόδα και αλάτι

 • Σε ένα ευρύχωρο σκεύος στρώνουμε αλουμινόχαρτο (με την γυαλιστερή πλευρά προς τα πάνω) έτσι ώστε να πιάσει όλον τον πάτο.
 • Ρίχνουμε βραστό νερό τόσο όσο χρειάζεται για να καλύψει εντελώς τα ασημικά που θα βάλουμε μέσα.
 • Προσθέτουμε 1-2 κουταλιές μαγειρική σόδα και 1-2 κουταλιές χοντρό αλάτι.
 • Βάζουμε τα αντικείμενα μέσα στο νερό έτσι ώστε να βυθιστούν εντελώς και όλα να ακουμπάνε στο αλουμινόχαρτο αλλά και μεταξύ τους.
 • Σε ελάχιστα λεπτά θα δείτε ως δια μαγείας να υποχωρεί η οξείδωση και να γυαλίζουν τα ασημικά σας.
 • Βγάλτε τα από το νερό, ξεπλύνετε τα και σκουπίστε τα με ένα μαλακό βαμβακερό πανί για να μην μείνουν κηλίδες από το νερό.
 • soda-alouminoxartoΑυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική σε είδη με σκαλίσματα γιατί το διάλυμα μας θα εισχωρήσει παντού.
 • Δεν είναι όμως η ενδεδειγμένη για τα κηροπήγια που στο κάτω μέρος τους έχουν γύψο και δεν  θέλουμε να το “ποτίσουμε” με υγρασία.
 • Μπορείτε βέβαια να το βυθίσετε σε ένα βάζο για παράδειγμα, εφαρμόζοντας τα ίδια βήματα αλλά αποφεύγοντας να φέρετε σε επαφή τη βάση τους με το νερό.

    

 

odontokremaΜε οδοντόπαστα

Σε ένα μαλακό νωπό πανί βάλτε λίγη οδοντόπαστα (την απλή, λευκή) και τρίψτε ασημικά σας. Σε δύσκολα σημεία χρησιμοποιείστε μια μαλακή
οδοντόβουρτσα. 

Αν δεν έχετε την κλασική οδοντόπαστα, φτιάξτε μια με μαγειρική σόδα και ζεστό νερό σε ανάλογη ρευστότητα με αυτή της οδοντόκρεμας. Μόλις τελειώσετε ξεβγάλετε καλά και στεγνώστε με μαλακό πανί. Αυτή η μέθοδος δεν είναι για ασημικά που μπορούν να γρατζουνιστούν εύκολα. Δοκιμάστε σε μια άκρη και μόλις σιγουρευτείτε ότι δεν το καταστρέφετε συνεχίστε.
 

 nero-aporupantikoΜε νερό και απορρυπαντικό

Αν δεν είναι πολύ έντονο το μαύρισμα λίγο ζεστό νερό, ένα μαλακό απορρυπαντικό (χεριών, πιάτων ή αφρόλουτρο) και ένα μαλακό πανί πολύ εύκολα θα λύσουν το πρόβλημα. Μην ξεχνάτε το ξέβγαλμα και το καλό στέγνωμα.

 

lemoni-gala Με γάλα και λεμόνι

Βάλτε σε ένα μπωλ γάλα (για παράδειγμα αυτό που έληξε και δεν πρόκειται να το πιείτε) και λίγες σταγόνες από λεμόνι. Βυθίστε και αφήστε τα ασημικά σας λίγη ώρα μέσα στο μπώλ, στη συνέχεια βγάλτε τα και χωρίς να τα ξεβγάλετε τρίψτε τα με ένα μαλακό πανί. 

Με λεμόνι

Πάρτε ένα μαλακό πανί,  βρέξτε το με λεμόνι και τρίψτε απευθείας την επιφάνεια που θέλετε. Το λεμόνι μπορεί να αφήσει κηλίδες πάνω στο ασήμι, πρώτα δοκιμάστε σε ένα τμήμα που δε φαίνεται.

 

ksudi-alatiΜε ξίδι και αλάτι

Ζεστάνετε αρκετά δυο κούπες ξίδι και προσθέστε μια κουταλιά χοντρό αλάτι. Βυθίστε τα ασημικά στο διάλυμα αυτό για 5 περίπου λεπτά. Ξεβγάλτε και σκουπίστε με μαλακό πανί.

 

7UP7-Up

Ανοίξτε ένα αναψυκτικό τέτοιο (κάνει και η CocaCola αλλά προτιμήστε αυτό γιατί είναι άχρωμο) και βυθίστε σε αυτό τα ασημικά σας. Αν χρειαστεί τρίψτε με ένα μαλακό πανί, ξεβγάλτε και στεγνώστε με πανί

 

ketchup-bottleΚέτσαπ

Σε ένα μπωλ βάλτε την κέτσαπ και βυθίστε σε αυτό το ασημικό σας. Αφήστε το λίγα λεπτά να δράσουν τα οξέα από την ντομάτα κι αν χρειάζεται τρίψτε το με μια μαλακή οδοντόβουρτσα ή πανί. Ξεβγάλτε και στεγνώστε το αντικείμενο.

 

staxtiΣτάχτη από τσιγάρα ή από τζάκι

Σε ένα μαλακό και νωπό πανί βάλτε αρκετή στάχτη και τρίψτε το ασημικό σας μέχρι να καθαρίσει. Ξεβγάλτε και στεγνώστε με πανί.

  

 

*Κατά την εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου μη φοράτε πλαστικά γάντια γιατί κι αυτά λόγω της χημικής σύνθεσής τους όπου ακουμπήσουν θα δημιουργήσουν οξείδωση. Εάν δεν μπορείτε με γυμνά χέρια χρησιμοποιήστε γάντια χειρουργικά που δεν έχουν λάτεξ.

 

*Τα επάργυρα αντικείμενα μπορούν να καθαριστούν με τις ίδιες μεθόδους αλλά διαλέξτε τις πιο ήπιες όσο πιο παλιά είναι τα αντικείμενά σας. Μην ξεχνάτε ο συχνός καθαρισμός τους και κυρίως με τα χημικά του εμπορίου φθείρουν την επαργύρωση και με τον καιρό δημιουργείται ανεπανόρθωτη ζημιά. Για αυτά τα αντικείμενα αρκεστείτε σε τακτικό καθαρισμό με μαλακό βρεγμένο πανί και  γυάλισμα με άλλες μεθόδους κάντε μόνο 1-2 φορές το χρόνο.