Οι γιορτές μέσα στον μήνα Απρίλη
Η λέξη Απρίλιος προέρχεται από το λατινικό Aprillis, παράγωγο του ρήματος «aperire» που σημαίνει «ανοίγω» αφού είναι ο μήνας που το κλίμα γίνεται πιο ανοιξιάτικο κι «ανοίγει».

ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΕΡΧΕΤΑΙ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΟΥ;
Η λέξη Απρίλιος προέρχεται από το λατινικό Aprillis, παράγωγο του ρήματος «aperire» που σημαίνει «ανοίγω» αφού είναι ο μήνας που το κλίμα γίνεται πιο ανοιξιάτικο κι «ανοίγει».
Στην Ελλάδα ονομάζεται επίσης:
Λαμπριάτης, αφού συνήθως το Πάσχα είναι εντός του μήνα αυτού.
Άι – Γιωργίτης, γιατί γιορτάζει ο Άγιος Γεώργιος στις 23 του μήνα.
Απριλομάης, σαν σύνολο με τον επόμενο μήνα καθώς θεωρούνατι οι μήνες των λουλουδιών, “Ο Απρίλης με τα λούλουδα κι ο Μάης με τα ρόδα”. «Απρίλης, Μάης, κοντά ειν’ το θέρος».
Τριανταφυλλάς, γιατί ανθίζουν τα τριαντάφυλλα.
Γρίλλης (γκρινιάρης), επειδή ήταν ο μήνας που τελείωναν τα αποθέματα της οικογένειας από την συγκομιδή κι άρχιζαν οι γκρίνιες.
Τιναχτοκοφινίτης, επειδή τίναζαν τα κοφίνια των προμηθειών που τελείωναν για να τα καθαρίσουν «Απρίλης, γρίλλης, τιναχτοκοφινίτης».
Πρωταπριλιά
Μια μέρα που συνηθίζουμε να λέμε αθώα ψέματα για να ξεγελάσουμε τους άλλους. Η προέλευση του εθίμου δεν είναι σαφής αλλά υπάρχουν αρκετές εκδοχές για αυτό. Ιδού μερικές:
Εκδοχή 1η:
Τον Μεσαίωνα, οι Γάλλοι γιόρταζαν την Πρωτοχρονιά την 1η Απριλίου, λόγω του Πάσχα. Στα μέσα όμως του 16ου αιώνα ο βασιλιάς Κάρολος Θ’ μετέθεσε την αρχή του έτους στην 1η Ιανουαρίου για να συμβαδίζει η χώρα του ημερολογιακά με τις άλλες χώρες. Η αλλαγή αυτή βέβαια δημιούργησε έναν αποσυντονισμό στο λαό και κάποιοι υπήκοοι του βασιλιά κορόιδευαν όσους συνέχιζαν να τηρούν την παλιά πρωτοχρονιά (1η Απριλίου) λέγοντας τους ψέματα ή στέλνοντάς τους ψεύτικα δώρα.
Εκδοχή 2η:
Οι Κέλτες ήταν ένας λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης που κύρια ασχολία τους ήταν το ψάρεμα. Καθώς η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου, συνέρρεαν όλοι για να ψαρέψουν αλλά όσο καλοί ψαράδες κι αν ήταν η εποχή ήταν δύσκολη για ψάρεμα. Έτσι όταν επέστρεφαν οι ψαράδες ξεκινούσαν και τα ψέματα για τα πόσα ψάρια έπιασαν ή πόσα τεράστια ψάρια τους ξέφυγαν για να δικαιολογήσουν τα άδεια τους κοφίνια. Έτσι έμεινε το έθιμο να λέγονται ψέματα αυτήν την ημέρα.
Στην Ελλάδα
σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά, ότι θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του.
Ενώ όποιος «την πατήσει» θα έχει κακοτυχία τον υπόλοιπο χρόνο και αν είναι παντρεμένος μπορεί και να χηρέψει γρήγορα.
Γενικά οι Έλληνες λαογράφοι πιστεύουν ότι το ψέμα της πρωταπριλιάς είναι ένα ξεγέλασμα των κακών δυνάμεων έτσι ώστε να ευημερήσουν οι άνθρωποι.